Otkrivalica i vizualizacija

Otkrivalica i vizualizacija

Igra je nastala jer smo željeli alat kojim bismo na zabavan način vrlo malu djecu učili vizualizaciji. “Otkrivalica” je drveni mehanizam. Mehanizam otkriva samo dio crteža te je cilj pogoditi što se nalazi na crtežu. U ovoj igri potičemo dijete na povezivanje dijelova slike i povezivanja detalja u cjelinu, vježbamo vizualizaciju. Mehanizam je moguće prilagođavati i na taj način mijenjati što i koliko se vidi na crtežu. Ne moramo puno govoriti o tome koliko su klinci sretni kad mogu nekom odraslom podmetnuti neki crtež i tražiti da pogodi o čemu se radi. Posebice ako je to crtež koji su sami osmislili. 

Pokušajte potaknuti dijete da uočiti predmete koje susreće u svakodnevici, životinje, biljke i sl., te stvori svoje crteže koje će ponuditi drugome na pogađanje. Ovo nije aktivnost u kojoj dijete treba znati crtati, dijete može kopirati ili precrtati neke stvari ili nalijepiti na papir. Bitno je uočavanje detalja i prepoznavanje karakteristika predmeta. Moguće je pogađati predmete iz jedne ili različitih kategorija.

 

      

Vrlo dobru vježbu možete napraviti ukoliko dijete ima neku temu koju jako voli, npr. autiće, crtane junake ili pjevače. Može stvoriti nekoliko crteža ili kolaža na temu koju voli i ponuduti nekome na “pogađanje”. Na ovaj način održavamo dječju motivaciju i razvijamo vizualizaciju. Koliko je bitan ovaj proces pokazuju brojna istraživanja u školskoj dobi ili sportu. Naime, djeca koja si mogu predočiti ono što uče ili cilj kojem teže su u istome i uspješnija.  Postoje mnogo vježbi i igara u kojima se može vježbati vizualizacija, Otkrivalica je napravljena upravo s tom namjerom. Igra tu ne završava, daljnja razina su zagonetke. Igramo se crtežima na malo kompleksniji način. O samom procesu i aktivnosti pisat ćemo u nekom novom članku. 

Otkrivalica

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *