Didaktika

Didaktička sredstva koje nose potpis „Creactivity“ imaju nekoliko posebnosti. Prilikom kreiranja proizvoda imali smo na umu ideju kako olakšati proces učenja, kako iskoristiti prirodnu dječju znatiželju te izraditi jednostavan proizvod koji će imati široku primjenu i koji će osim samog procesa učenja razvijati određene vještine. Često možemo vidjeti proizvode koji potiču razvoj, ali što to točno znači? Svaka igračka iz naše “tvornice” nosi određenu logiku, a u pozadini se nalaze vještine i sposobnosti koje možemo razvijati igrajući se njome. Međutim, tu istu logiku možemo iskoristiti u različitim kontekstima – igrama. Upravo je to ono što igračke čini posebnima i bogatima – njihova otvorenost.

U učionici, obiteljskom domu ili u vrtiću, ovisno o našim vlastitim znanjima, igračke se pretvaraju u ono što želimo djecu poučiti, a u pozadini ostaju iste vještine i sposobnosti koje s određenom igrom razvijamo. Uz proizvode opisali smo primjere, ideje za aktivnosti i moguće primjene, ali je zapravo na vlasniku igre da svom predmetu ili interesima prilagodi pojedinu igru. Naši primjeri služe za ohrabrivanje i poticanje, ali i inspiraciju na daljnje ideje.
Igre koje smo kreirali su primjenjive bez obzira na dob, ovisno o razini složenosti. Konkretno, onaj tko posjeduje igru može ju primijeniti na njezinoj jednostavnijoj razini s mlađom djecom, na njezinoj složenijoj razini sa starijom djecom ili kao društvenu igru s prijateljima. Znamo koliko je igra bitan dio odrastanja, ali i koliko je bitna u životu odraslog čovjeka. Činilo nam se logičnim iskoristiti ovaj prirodni i urođeni potencijal u svrhu razvoja i poučavanja. Učenje zbog učenja nema svrhu i često je teško memorirati mnogo podataka. Ako tome dodamo i činjenicu da većinu onoga što učimo zaboravimo, odlučili smo pokušati kroz igru razviti vještine koje će djeci ostati u trajnom vlasništvu te da ono što nauče tim putem ostane dugoročno.

U igri u kojoj učenik istražuje, kreira, aktivira se, reflektira, znanja se obrađuju na dubljoj razini i time postaju otpornija na zaboravljanje.

Osim toga, igre su osmišljene kao vježbe. Upotrebom i isprobavanjem dijete samo može pratiti vlastiti napredak što nesumnjivo osigurava i dodatnu motivaciju. Uz svaku igru dolaze i dodatne aktivnosti te moguće primjene kako bi proizvod iskoristiti u potpunosti.
Prilikom izrade obratili smo pozornost na dizajn, ergonomiju, praktičnost i kvalitetu. Većina dijelova izrađena je od ekoloških materijala, prvenstveno drveta. Određeni dijelovi koji su tiskani na kartonu ili na papiru su plastificirani kako bi omogućili dugotrajnu upotrebu. Odabrali smo crteže i slike privlačne dječjem oku te smo pazili na karakteristike sigurnosti sukladno Europskoj deklaraciji o sigurnosti dječjih igračaka (EN 71).

Tim “Creactivity” izrađuje i didaktiku i edukacije “po mjeri” odnosno narudžbi. S obzirom na Vaše područje interesa, temu i potrebe (vezane uz poticanje razvoja) u mogućnosti smo istražiti, kreirati i izraditi proizvode. Radi li se o razvijanju određenih vještina, primjeni u posebnim grupama ili sasvim osobnom poklonu rado ćemo vas saslušati i prionuti na posao. Slobodno nas kontaktirajte za sve ideje.

Zaključno, naša ideja je igrom do znanja, znanjem do razvoja prirodnih sposobnosti i vještina.

Creactivity